7 tips om stress te verminderen

7 tips om stress te verminderen

 

Stress & burn-out klachten, ik hoor het steeds vaker om mij heen. Stress ervaart iedereen wel eens en zolang het gezonde stress is, is er niets aan de hand. Totdat stress je leven gaat bepalen en het overslaat in een burn-out of zelfs in een depressie. Zelf weet ik maar al te goed wat het is om in een depressie en in een burn-out te belanden. Ik neem je graag even mee in mijn verhaal voordat ik je mijn top 7 tips om stress te verminderen met je deel. 

De depressie

Ik was 17 toen ik in een depressie belandde. In die tijd (jeetje wat klinkt dat oud) was het nog meer een taboe dan vandaag de dag. Ik schreef een brief aan mijn ouders die ik neer had gelegd op het kussen van mijn moeder, want ja hoe vertel je aan je ouders dat je het gewoon niet meer ziet zitten? De volgende dag werd er direct gepraat, hulp gezocht en na anderhalf jaar was ik er weer. 

De reis van mijn leven

Op mijn 25ste ging ik op reis. Dit heeft mijn leven drastisch veranderd. Ik ben mezelf zo vaak tegengekomen, maar wat heb ik er veel van geleerd. Ik mag zijn wie ik wil zijn en dat ik mag doen wat ik wil doen. Tijdens elke reis voel ik pure vrijheid, waarvan ik die nog nooit hier in Nederland heb ervaren. Alsof ik dat niet ben, maar ik ben het wel, alleen een andere ik in mij komt dan boven. De vrije geest, die geen grenzen kent en openstaat voor alles en iedereen. 

Hello burn-out

31 jaar en het gebeurde weer. Constant alle ballen hoog houden, want hallo Steph je bent wel een echte powervrouw en dat moet je wel waar blijven maken. Geen fouten willen maken en alles moet tot in de puntjes geregeld zijn, want anders is er straks iemand in je teleurgesteld of mag je niet blijven. Iedereen willen helpen, want ik ben nu eenmaal verantwoordelijk voor alles wat er gebeurd. Niet willen toegeven dat het even niet meer gaat, want dat is zwak en falen voor iedereen om je heen. En dan gebeurt het. Een collega ziet het, geeft het aan bij HR, je breekt and the word is out: burned out. 

Step by Steph

Na een lange tijd van struggels heb ik er voor gekozen om van baan te wisselen, daarnaast te beginnen voor mijzelf
en een opleiding tot coach te volgen om mijn droom waar te kunnen maken. Ik richt mij met Step by Steph op iedereen die wel wat zelfliefde kan gebruiken en beter voor zichzelf willen leren zorgen zodat ze kunnen zijn wie ze willen zijn en doen wat ze willen doen. 

Als ik zelf weer eens stress heb of op het randje van mijn kunnen zit zijn er een aantal dingen die ik doe om de stress te verlichten of zelfs helemaal te laten verdwijnen. Ik heb voor mijzelf een lijstje gemaakt met mijn top 7 tips om stress te verminderen en deze wil ik dan nu ook graag met jou delen.

Top 7 tips om stress te verminderen

Tip 1 Praat er over


Het klinkt als iets logisch, tegelijkertijd doen te veel mensen het niet. Ze schamen zich of denken dat ze zich aanstellen. Maar wat als je je nu niet aanstelt en je gewoon even wat hulp nodig hebt om weer op de goede weg te komen? Praat erover met de mensen om je heen of met iemand die gespecialiseerd is in het coachen van jouw probleem. Geloof me, het lucht echt op en er is niets om je voor te schamen! Mocht je met een professional willen praten kijk dan eens op mijn website voor meer informatie. 

Tip 2 Geef je grenzen aan


Blijf je voor eeuwig doorgaan en zit er geen stopknop op jou? Wat jij het liefste doet is iedereen helpen en je wilt hierin niemand teleurstellen. Het enige wat je in dit proces vergeet is jezelf. Je loopt vaak over, je bent oververmoeid en je hebt nooit eens tijd voor jezelf. Nou dan is het nu tijd om gewoon je grenzen aan te gaan geven. Veel van de dingen die je doet heeft namelijk nooit iemand van je gevraagd, maar doe je uit jezelf. Kijk eens naar de dingen die je energie geven en welke niet. Schrap alles wat je kan schrappen. Stel jezelf ook eens de vraag moet ik dat of wil ik dat? Alles wat je moet, maar niet echt moet ook gewoon lekker schrappen. 

Tip 3 Nee zeggen is ook echt een antwoord


Je gelooft het misschien niet, maar nee zeggen is ook echt een antwoord. We doen het niet graag, want ja straks
wordt iemand boos of is diegene teleurgesteld als we dat doen. Ja, en dan? Is er dan brand? Nee natuurlijk niet en jij hoeft echt niet overal maar ja op te zeggen. 

Wil je meer nee zeggen tegen dingen? Oefen eerst eens voor de spiegel of met je partner het nee zeggen. Dat geeft je vaak een wat zelfverzekerder gevoel. Breng het daarna in de praktijk. 

Tip 4 Ga het gesprek aan met je stress


Dit klinkt misschien een beetje akward, maar het heeft mij enorm geholpen. Ik heb tijdens mijn laatste coachtraject waar ik zelf de coachee was een gesprek aangeknoopt met mijn stress. Eerst beschrijf je hoe die stress eruit ziet. Dit kan een persoon, een voorwerp, symbool zijn. Bekijk hoe ver het van je af staat op dat moment.

Nu ga je het gesprek aan met je stress. Wat zou je tegen je stress willen zeggen en wat zegt het terug? Hoe groot is het voorje gesprek en hoe groot is het na je gesprek met je stress? Kijk of je het zo klein mogelijk kan maken. Weet je wat nou zo fijn is aan deze oefening? Het speelt je allemaal in je hoofd af, dus niemand hoeft te weten dat je dit gesprek aan het voeren bent 😉 

Tip 5 Schrijf het van je af


Wat ook goed kan helpen om alles van je af te schrijven. Koop een notitieboekje en schrijf elke dag zo’n 10 minuten dingenvoor jezelf op. Dit mag van alles zijn. Beetje hulp nodig? Beantwoord dan voor jezelf eens de volgende vragen: 

→  Hoe gaat het met mij? 

→ Hoe voel ik mij vandaag? 

→ Waar heb ik vandaag behoefte aan? 

→ Waar krijg ik stress van op dit moment? 

→  Wat als ik nee zeg? 

→  Wil ik het echt of doe ik het omdat een ander het wil? 

→  Hoe gaat het met mijn vriendschappen? 

→  Hoe laat ik me op en heb ik dan voldoende voor mezelf geregeld? 

→  Heb ik genoeg verwerkingstijd opgenomen?

Tip 6 Me time 


Voor mij één van de belangrijkste dingen om stress tegen te gaan is genoeg tijd voor mezelf nemen. Het liefst een uur per dag wat echt alleen van mij is. In dat uur mag ik zelf bepalen wat ik wil gaan doen en is echt helemaal van mij. De ene dag ga ik lezen, de andere kijk ik een serie en wat mij ook laat ontspannen is naar muziek luisteren en er het liefst ook nog op dansen. Ga op zoek naar dingen die jou helpen ontspannen en claim dat uur voor jezelf! 

Tip 7 Zorg voor rust en ruimte in huis


Ongeveer een jaar geleden werd ik getipt over een documentaire genaamd
Minimalism: a documentary of the important things
van Ryan & Joshua. Ik kan mijzelf geen echte minimalist noemen, maar het heeft mijzelf wel aan het nadenken en in de actie modus gezet. Alle spullen die je hebt in je huis geef je bewust of onbewust aandacht. Dit kan heel veel energie kosten. Door minder spullen in mijn huis te hebben creëer ik meer rust en ruimte in mijn huis, maar ook in mijn hoofd. Want als we echt eerlijk zijn wat hebben we dan echt nodig in ons leven? 

Ik hoop dat je, net als ik, veel aan deze top 7 tips om stress te verminderen gaat hebben. Laat je mij weten wat je er van vindt? 

Liefs, 

Steph 

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen?

Vrij Leven met Step by Steph coaching & reizen
Vrij Leven met Step by Steph coaching & reizen

Volg Step by Steph op je favoriete social media

           

5 Reactie's
 • Dien
  Geplaatst op 11:19h, 30 april Beantwoorden

  Goede tips! Dankjewel!

 • Vincent Rondwijk
  Geplaatst op 16:16h, 18 december Beantwoorden

  Praten is natuurlijk belangrijk wanneer je je niet goed voelt. Het hielp mij ook bij het vinden van andere invalshoeken voor problemen en obstakels. Je hoeft het immers niet alleen op te lossen wanneer je jezelf in de weg staat. Dit vond ik een goede les.

  • Stephanie
   Geplaatst op 16:43h, 18 december Beantwoorden

   Wat fijn Vincent om te horen dat praten jou ook zo heeft geholpen. Soms is het gewoon heel prettig als iemand je even een spiegel kan voorhouden en je alle kanten laat zien. Ik heb gemerkt dat juist door over dingen te praten er soms hele mooie gesprekken uit voortkomen. Al is luisteren naar wat degene nu echt zegt ook iets wat me echt heeft laten groeien.

 • Mara
  Geplaatst op 13:45h, 26 mei Beantwoorden

  Praten en de juiste hulp zoeken zijn vaak belangrijke eerste stappen. Zo kan je ook effectief een oplossing voor je probleem zoeken. Handvatten en tips helpen je altijd verder. Schrijven is overigens ook een goede tip. Zo zet je je zorgen van je af.

  • Stephanie
   Geplaatst op 14:22h, 03 juli Beantwoorden

   Ben het helemaal met je eens Mara. Daarom zijn deze tips elke dag nog steeds zo waardevol voor mij.

Geef een reactie