7x beter omgaan met de social media mindfuck

7x beter omgaan met de social media mindfuck

 

 

 

Eerder schreef ik al eens dat social media is leuk voor inspiratie, maar ook de grootste mindfuck ever. Waarom? Door social media krijgen we een vertekend beeld van de werkelijkheid. Het lijkt altijd wel mooier, toffer en beter te kunnen. Elke keer lijkt het gras weer groener bij die ander. We zien onrealistische beelden en willen dat ook, want ja dat is ‘De leven’ toch? Of toch niet? 

We staan de gehele dag aan en kunnen hier overprikkeld van raken. Gevolg? We kunnen door het vertekende beeld wat er geschetst wordt onzeker, jaloers of zelfs in een depressie belanden. 

Nergens voor nodig en daarom deel ik mijn 7x beter omgaan met social media tips met je. 

Screen time 

Op de meeste telefoons kan je nu zien hoeveel tijd je spendeert op je telefoon. De telefoons die op IOS draaien gaan nog een stapje verder. Hier kan je zelfs je screen time instellen per app die je gebruikt. Je moet dan een code invoeren om te unlocken wanneer je de ingestelde tijd overschrijdt, maar het is niet dat je telefoon uitschakelt. Het is wel even dat momentje dat je bewust wordt geconfronteerd met het feit dat je eigenlijk je limiet van die dag al hebt bereikt. De keuze is uiteindelijk aan jou, maar het kan wel helpen. 

Meldingen & pop – ups

Ik weet nog toen ik ze aan had alle meldingen en pop-ups. Ik werd er vooral door afgeleid. Toch eventjes kijken wie het was of toch even kijken wat voor melding het was. Na een tijdje merkte ik dat het me veels te veel afleide van wat nou echt belangrijk was. Ik was me er bewust van dat ik constant aan stond, maar was dat wel nodig? Nu ik al jaren zonder meldingen & pop-ups door het leven ga merk ik dat mijn hoofd een stuk rustiger is en mijn concentratievermogen een stuk hoger. 

Indeling telefoon

Een goede vraag van een oud collega was wat de indeling van mijn telefoon was. Huh, hoe bedoel je? was mijn antwoord. Zij gebruikte het eerste scherm van de iPhone voor de minst afleidende dingen. Apps die je nauwelijks gebruikt of die je minimaal checkt zoals bijv. je instellingen of je wekker. Het tweede scherm was voor de dingen die je regulier gebruikt, maar niet voor teveel prikkels of afleiding zorgen zoals spotify of een app die je gebruikt om te sporten. Pas op het derde scherm zet je de prikkelende dingen zoals alle social media. Je kiest er dan weer echt bewust voor om al die moeite te doen om naar dat derde scherm te scrollen, je social media te zoeken en te openen. 

Doelloos scrollen

Het is makkelijk en als je je verveelt is vaak het eerste wat je doet je telefoon pakken en zonder doel  je social media checken. Stop nu met doelloos scrollen! Het kost heel veel tijd, het geeft je geen energie en het zorgt voor heel veel prikkels. Door doelloos scrollen zie je namelijk alles wat een ander doet en hoe leuk diegene het “lijkt” te hebben. Dit kan je positief inspireren (hier later meer over), maar ook negatief beinvloeden. Kies daarom bewuste momenten dat je even op je telefoon zit en wie je volgt.  De ene dag zal het ook beter lukken dan de andere dag, maar er zijn echt 101 andere alternatieven die beter zijn om te doen. Ga dansen in de woonkamer, loop een ommetje om het blok, maak iets lekkers voor jezelf, lees een boek, ga sporten, luister naar muziek, wees creatief, haal een frisse neus, maak een praatje met de buurman/vrouw, bel een vriend/vriendin om eens te vragen hoe het echt met hem/haar gaat en zo kan ik nog wel even doorgaan. Oké ik zal maar gelijk toegeven dat ik hier ook nog niet altijd in slaag en het damn lastig vind, maar ik geloof echt dat af en toe eens uitstaan echt beter is. 

Het ultra groene gras van een ander

De meest fantastische reisjes, de mooiste kleding, de tofste acties, de leuke dingen in het leven is wat we voorbij zien komen op vele feeds. We krijgen het gevoel dat wij iets verkeerds doen of juist iets missen. Jaloezie, onzekerheid en het gevoel van niet genoeg zijn ligt op de loer. We laten ons leiden door wat we zien, maar is het ook de werkelijkheid? Vraag jezelf eens af wat hebben die personen moeten laten om dat te kunnen bereiken? En stel jezelf ook eens de vraag of dit de werkelijkheid is van hun gehele leven of dat dit een gedeelte is uit het leven wat ze leiden. Wees je dus bewust van dat het leven er misschien groener uitziet, maar niet altijd is en deze mensen hier waarschijnlijk ook door vallen en opstaan zijn gekomen. Hier en daar geluk speelt ook nog mee. Laat je dus vooral niet gek maken, maar laat je inspireren en zet je eigen doelen om je eigen dromen waar te maken als je die hebt natuurlijk. 

Likes & volgers

It’s all about the likes en volgers. Want als je veel likes en volgers hebt dan heb je het echt gemaakt hoor. Dan ben je het voorbeeld waar iedereen naar opkijkt. We meten onze waarde aan het aantal likes, volgers, deelacties van de berichten die we posten. Het kan zelfs een obsessie worden.  Social media kan dan dus ook bijdragen aan de angsten die je hebt en dit is natuurlijk niet goed voor je mentale gezondheid. Bedenk je daarom dan ook goed waarom jij je op social media bevindt. 

Wat je kunt doen is jezelf de volgende vragen stellen:  

  • Post je om je gewaardeerd te voelen?
  • Wil je aandacht van anderen online omdat je het offline niet voldoende krijgt?
  • Is ‘insta famous’ zijn je doel?
  • Wil je concurreren met anderen?

 

Meerdere vragen met ja beantwoord? Stop dan nu gelijk met social media. Je zou social media nooit nodig moeten hebben om jezelf te waarderen, aandacht te krijgen, beroemd te worden of met ander mensen te concurreren. Je helpt jezelf er in ieder geval niet mee. 

Elke keer dat je iets post stel jezelf dan de vraag waarom je het post. Post je het omdat je er een ander mee helpt, omdat het gewoon een leuke foto is die je graag wilt delen met de mensen die jou volgen of een business aan het opbouwen bent dan sta ik vooraan om je toe te juichen. Post je het om jezelf beter te voelen, post het dan niet! 

Inspiratie 

Last but not least is inspiratie. Inspiratie is belangrijk om jezelf te ontwikkelen. Door je te inspireren wordt je uitgedaagd, leer en groei je. Je gelooft in wat zij geloven. Je staat ergens voor. Zorg er alleen voor dat die inspiratie niet overslaat in jaloezie, obsessie of doelloos scrollen. Denk de negatieve gedachten om. Volg alleen mensen die je echt inspireren en waar je energie van krijgt. Mensen waar je echt in gelooft en waarvan je zeker weet, hiervan wordt ik beter. Mensen / posts die je raken of die je laten nadenken. Open met dit doel ook je instagram en ga bewust op zoek naar inspiratie.  Ik hou er zelf ook van om anderen te inspireren, dus mocht je Step by Steph nog niet volgen via social media, check mijn instagram & pinterest .

Liefs Steph

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen?

Vrij Leven met Step by Steph coaching & reizen
Vrij Leven met Step by Steph coaching & reizen

Volg Step by Steph op je favoriete social media

           

Geen reactie's

Geef een reactie