Het masker

Het masker

 

We dragen allemaal een masker. Bij sommige ligt het masker heel dicht bij hun eigen ik en bij sommige is het een masker dat heel ver van hun afstaat. Zelf ligt mijn eigen masker heel dicht bij mijn eigen ik. Ik ben een vrij open boek, hou van open communicatie en benoem dingen tegen andere ook al vind ik het moeilijk. Ik wil me niet anders voordoen dat ik ben. What you see is what you get. Als ik me rot voel, dan lezen de mensen die mij echt heel goed kennen het zo van mijn gezicht. Ik kan het niet verbergen. Toch heb ook ik een masker op. 

Waarom doen we dat toch? 

Jij en ik doen het omdat we niet willen dat een ander ziet wie we echt zijn of wat we echt voelen. Wij mensen vinden het moeilijk om ons kwetsbaar op te stellen. Het leven wat we leiden moet perfect lijken tegenover de buitenwereld. Het perfecte plaatje zijn, want ja stel je voor dat een ander daar wat vindt. Maar wat is perfect en wanneer is iets perfect? En wat voor jou perfect is, betekent niet dat, dat voor een ander ook perfect is.  

Redenen voor een masker

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je ooit bedrogen bent en niet wilt laten zien dat, dat je nog steeds iets doet. Je laat liever zien dat het goed met je gaat en dat het je niet zo boeit allemaal. Je hebt helemaal niemand nodig. 

Een ander voorbeeld is dat je in iemand bent die in het verleden onrecht is aangedaan. Je bent altijd op zoek naar rechtvaardigheid en perfectie wordt je obsessie. Onrecht voorkomen is je doel. Maar past dit wel bij jou als persoon? 

Ook eentje die goed is om te noemen is de persoon die ernstige pijn heeft door verlating. Deze weerhoudt jou ervan om intieme relaties aan te gaan met iemand. Ze nemen geen enkele relatie serieus of ze beginnen er zelfs gewoon helemaal niet aan. De kans op verlating is zo pijnlijk en vertrouwen in een ander een groot issue. 

Dingen die je ziet 

Mensen hebben gelijk een mening over je omdat ze zien wat ze zien. Je wordt al snel bestempeld met je bent zo. Maar wat als diegene nou een masker draagt? Of diegene doet dat om jou niet te laten zien wat er echt in haar omgaat. Er is ook nog een optie dat ze dat doet omdat ze zich op dat moment vrij wil voelen. 

Zo wordt ik zelf snel bestempeld als extravert, druk, praat veel, een betweter, lefkikker, altijd op reis, veel zelfvertrouwen, danst alsof niemand kijkt, doet het liefst alles zelf, enthousiast, geeft nooit op en houdt van haar vrijheid. Een kern van waarheid, maar is het de gehele waarheid?

Dingen die je niet ziet 

Nee, het is niet de gehele waarheid. Er zijn ook zoveel dingen die je niet ziet of die je misschien niet begrijpt omdat je mij niet echt goed kent. Ik dans omdat dit voor mij een uitlaatklep is en ik me dan oprecht vrij voel. Ik ben druk, enthousiast, extravert als je me ziet in de kroeg, maar thuis hou ik er van om rust te hebben. Lekker een boek lezen met een theetje onder de bank. Ik ben single en daarom vind ik het soms heerlijk om als ik dan mensen zie om even mijn ei kwijt te kunnen. 

Ik hou van reizen, maar het is ook heel lang een uitvlucht geweest. Ik wist niet wat ik wilde, ik had het gevoel dat ik een hokje moest passen en het pad volgen wat ieder ander deed. Als ik aan het reizen was voelde ik me echt vrij en hoefde ik niet aan ieder ander zijn verwachtingen te voldoen. Oh en dan nog dat zelfvertrouwen. Daar is inmiddels wat van waar, maar hallo af en toe schijt ik nog steeds in me broek van angst. + ik heb ook heel lang gedacht dat ik niet goed genoeg was, niet mooi genoeg en niet leuk genoeg. Nu ik bijna 33 ben heb ik alles eindelijk alles op de rit, maar dat heeft bij mij ook heel veel bloed, zweet en tranen gekost. 

Ik daag je uit

Hoe mooi zou het zijn als we allemaal iets meer van onszelf zouden blootgeven. Laten zien wie de persoon achter de foto is. Wie ben jij nou echt? Wat laat je de wereld zien, maar wat valt er nog meer te zien? Ik heb al een template voor je gemaakt, die je hieronder kan downloaden. Ik heb het al gedaan en zou het echt mega tof vinden als jij jezelf toont aan mij en aan de wereld, zodat we samen anderen kunnen inspireren. Deel het via de mail (info@stepbysteph.nl), via DM, of via je feed of stories met mij. Wel even taggen, want alleen dan zie ik het voorbij komen.

Download Instagram/Facebook feed | Download Instagram stories

   

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen?

Vrij Leven met Step by Steph coaching & reizen

Volg Step by Steph op je favoriete social media

           

Geen reactie's

Geef een reactie