Not my circus, not my monkeys

Not my circus, not my monkeys

 

Toen ik nog bij America Today werkte kreeg ik ooit de tekst “Not my monkeys, not my circus mee”. Een mooie tekst die lange tijd bij mijn werkplek heeft gehangen en die ik eigenlijk nooit ben vergeten, want er zijn nogal wat aapjes in mijn leven die eigenlijk niet in mijn circus thuis horen, maar er toch een soort van zijn. We doen dit natuurlijk allemaal zelf, maar laten we zeggen dat zit in het aard van het beestje. 

Het betekent dit is mijn zaak niet, ik heb er niets  mee te maken. Je kan het interpreteren als ik heb er wel een mening over, maar ik bemoei me er maar even niet mee of het is jouw drama, niet de mijne, dus sleep me er niet in mee. Het is officieel een Poolse uitdrukking overigens en niet een Engelse zoals veel mensen denken: nie møj cyrk, nie moje malpy 

Een goede oefening die mij goed helpt is reflecteren. Dit kan jou misschien ook wel helpen om de apen die niet van jou zijn terug te leiden naar het juiste circus vind.  Ik noem een aantal verschillende voorbeelden op zodat je het kan gebruiken in meerdere situaties. 

Voorbeeld 1: 

Stel je voor iemand vraagt iets aan jou om iets te doen. Diegene heeft het druk en red het eigenlijk niet. Je ziet de vraag al aankomen, maar eigenlijk hoort het helemaal niet bij jou en je bent zelf ook redelijk druk.  

Wat te doen: 

Je kan natuurlijk meerdere dingen doen, maar als jij er geen energie van krijgt of je hebt er echt geen tijd voor dan is het enige goede antwoord NEE. Als jij de hele tijd maar ja tegen een ander zegt en nee tegen jezelf ben jij uiteindelijk degene die overwerkt thuis zit en niet je collega. Je hoeft niet altijd alles maar voor iedereen te doen, want onthoud: not your circus, not your monkeys. 

Voorbeeld 2:  

3 vriendinnen zitten samen in een projectgroep. Je vriendinnen zitten in een heftige discussie en het gaat over en weer. Ineens kijken ze allemaal jullie kant uit en vraagt één van hun wat jij ervan vindt. 

Wat te doen: 

Soms is het belangrijkste advies: choose your battles. Welke kant je ook kiest, het kan zomaar zijn dat de andere zich gekwetst of niet gesteund voelen. Soms is het, het niet waard om mee te gaan in het drama en het vooral te laten waar het hoort en dat is niet bij jou. Natuurlijk mag je aangeven hoe jij er tegenaan kijkt, maar uiteindelijk is het niet jouw zaak en heb je er niets mee te maken. 

Voorbeeld 3: 

Je ouders hebben ruzie en je moeder vraagt jou om hulp. Ze is in tranen en weet niet meer wat ze moet doen. 

Wat te doen: 

Dit verhaal zou ook over een vriendin kunnen gaan en haar partner of je zus met je zwager. Het enige wat je kan doen is luisteren. Natuurlijk mag je er een mening over hebben, maar je kan je er maar beter niet mee bemoeien. De volgende dag kan het namelijk weer allemaal anders zijn en straks zit jij er tussenin. Kies geen kant maar stel gerichte vragen en laat ze zelf met de oplossing komen. Jouw eigen mening is in dit verhaal namelijk helemaal niet belangrijk. Bemoei je er zo min mogelijk mee, wan het is jouw zaak niet. 

Voorbeeld 4: 

Ik wil nog één voorbeeld benoemen. Erbij zeggende dat dit is hoe ik hem zelf gebruik en interpreteer. Stel ikzelf zit in een situatie met een collega. Ik vraag haar (online) wat en heb het idee dat het een normale vraag is. Echter gaat deze collega volledig uit haar dak tegen mij. Er komt een heel relaas en ik heb geen idee waar dit meer over gaat. 

Wat te doen: 

Ik lees het gesprek nog eens goed na en reflecteer het gesprek voor mijzelf. Voor mijn gevoel stelde ik een hele normale vraag en daar sta ik op dat moment nog steeds achter. Ik lees tussen de regels door en kom er achter dat dit het circus en de aapjes zijn van de ander. Ik benoem wat ik lees/hoor/zie/etc. tegen de ander. Niet elke situatie gaat over jou of ligt aan jou. Natuurlijk zijn veel dingen actie/reactie en in bijna elke situatie komen onze waarden en normen naar boven, maar sommige dingen liggen echt bij de ander en die mag je daar dan ook gewoon laten.

Liefs,

Steph 

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen?

Vrij Leven met Step by Steph coaching & reizen

Volg Step by Steph op je favoriete social media

           

Geen reactie's

Geef een reactie